Mitkä ovat Euroopan parlamentin vaalit?

Euroopan parlamentin vaalit ovat toiseksi suurin demokraattinen kilpailu maailmassa, toiseksi vain Intian vaalien jälkeen. 28 maan äänestäjät valitsevat 751 Euroopan parlamentin jäsentä viiden vuoden kaudeksi, joka alkaa 2. heinäkuuta. Jos Brexit jatkuu, Ison-Britannian parlamentin jäsenet eroavat; osa Yhdistyneen kuningaskunnan 73 paikasta jaetaan uudelleen muille valtioille, mutta parlamentti vähennetään 705 jäseneksi.

Milloin äänestys tapahtuu?

Alankomaat ja Yhdistynyt kuningaskunta äänestävät ensin torstaina 23. toukokuuta. Kourallinen maita menee äänestämään perjantaina ja lauantaina, mutta suurin osa jäsenvaltioista (21 niistä) suorittaa vaalit sunnuntaina. Tuloksia ei voida ilmoittaa ennen kuin viimeinen äänestyspaikka suljetaan klo 23.00 Keski-Euroopan aikaa (CET) Italiassa. Euroopan parlamentin virkamiehet odottavat julkistavansa ensimmäisen tulosennusteen lähtökyselyjen ja laskettujen äänten perusteella heti klo 23.15 Keski-Euroopan aikaa.

Euroopan parlamentin

Joten miten äänestys toimii?

Eri EU-maat käyttävät erilaista äänestysjärjestelmää vain lisääkseen sekaannusta menettelyihin. Eurooppalaisissa säännöissä todetaan vain, että on käytettävä suhteellisen edustusmuotoa. Englanti, Wales ja Skotlanti käyttävät ns. D’Hondt-järjestelmää 70 parlamentin jäsenen jakamiseen. Pohjois-Irlanti käyttää yhtä siirrettävää äänestysjärjestelmää valitessaan kolme parlamentin jäsentä, joissa äänestäjät järjestävät ehdokkaat etusijajärjestykseen.

Mikä on D’Hondt-järjestelmä?

Äänestäjät voivat tukea yhtä ehdokasta tai puoluetta alueellaan. Eri alueilla on eri määrä parlamentin jäseniä niiden väestön perusteella. Esimerkiksi kun Koillis-Englannissa on kolme, Kaakkois-Englannissa on 18. Lontoolla on oma allokaatio. D’Hondt-järjestelmässä paikkojen on tarkoitus olla jaettu vastaamaan puolueen saaman kokonaisäänestyksen osuutta. Koska äänestys on jaoteltu alueittain, se tarkoittaa, että puolueen on tosiasiallisesti saavutettava vähimmäisosuus äänistä, jotta se saisi vähintään yhden parlamentin jäsenen.

Euroopan parlamentin

Voivatko Remain-kannattajat äänestää taktisesti?

Brexit-puolueesta on tullut intohimoisten Brexitereiden äänestäjien selkeä suosikki. Remainin kannattajat ovat kuitenkin jakaneet työväenpuolueen, liberaalidemokraattien, vihreiden, Change UK ja nationalististen puolueiden kesken. Tämä on herättänyt kysymyksiä siitä, olisiko puolueiden pitänyt muodostaa jonkinlainen liitto vai pitäisikö äänestäjien taktisesti valita yksi puolue.

Täällä on ristiriitaisia ​​näkemyksiä. Jotkut Remain-kannattajat ovat perustaneet verkkosivustoja neuvomaan ihmisiä taktisen äänestämisen suhteen, muut analyytikot ovat varoittaneet, että tällaiset yritykset saattavat jopa maksaa Remain-puolueiden paikkoja joillakin alueilla.

Mitkä ovat Euroopan parlamentin vaalit ja miten ne toimivat?

Leave a Reply

Your email address will not be published.